SIRA NO
|
VATANDAŞA
SUNULAN
HİZMETİN ADI
|
BAŞVURUDA İSTENİLEN BELGELER
|
HİZMETİN
TAMAMLANMA SÜRESİ
(En geç süre)
|
1
|
2644 Sayılı Tapu Kanunun 36’ncı
Maddesi Kapsamındaki Şirketlerin
ve
İştiraklerin Taşınmaz Mülkiyeti ve Sınırlı Ayni Hak Edinimi Taleplerinin Alınması, Değerlendirilmesi ve Sonuçlandırılması
|
2644 SAYILI TAPU KANUNUNUN 36 NCI MADDESİ KAPSAMINDAKİ ŞİRKETLERİN VE İŞTİRAKLERİN TAŞINMAZ MÜLKİYETİ VESINIRLI AYNÎ HAK EDİNİMİNE İLİŞKİN YÖNETMELİĞİN BAŞVURU USULÜ VE BELGELERİNİ BELİRTEN İLGİLİ MADDESİ
MADDE 4 – (1) Türkiye'de taşınmaz mülkiyeti edinmek isteyen şirketler, aşağıdaki bilgi ve belgelerle birlikte taşınmazın bulunduğu yerdeki Valilik İl Plânlama ve Koordinasyon Müdürlüğüne başvururlar:
a) Başvuru dilekçesi.
b) Taşınmaza ilişkin tapu kayıt bilgileri ve koordinatlı çap örneği.
c) Taşınmaz mülkiyetinin veya taşınmaz üzerinde sınırlı aynî hak tesisinin, şirketin ana sözleşmesinde belirtilen faaliyet konularını yürütmek üzere talep edildiğine ve taşınmazın bu amaçla kullanılacağına ilişkin taahhütname (Ek-1) ile taahhütnameyi imzalayan şirket yetkilisine ait imza sirküleri.
ç) Şirketin taşınmaz tasarrufuna izinli olduğunu ve temsilcisini gösterir yetki belgesi.
d) Şirket hisselerinin borsada işlem görmemesi halinde, yabancı ortakların isimlerini veya unvanlarını, tabiiyetlerini ve ortaklık oranlarını içeren şirket merkezinin kayıtlı bulunduğu ticaret sicil müdürlüğünden son bir ay içinde alınan mevcut durumu gösteren belge.
e) Şirket hisselerinin borsada işlem görmesi halinde, borsada işlem gören hisselerden şirket sermayesinin %10'una veya daha fazlasına sahip yabancı yatırımcılar ile borsada işlem görmeyen hisselere sahip olan yabancı yatırımcıların isimlerini veya unvanlarını, tabiiyetlerini ve ortaklık oranlarını içeren, Merkezi Kayıt Kuruluşu A.Ş.’nden alınan mevcut durumu gösteren belge.
f) Yabancı yatırımcıların, ortaklık oranının %50’nin altında olmakla birlikte, yöneticilerin çoğunluğunu atayabilme veya görevden alabilme yetkisine sahip olduğu şirketlerde, şirket merkezinin kayıtlı bulunduğu ticaret sicil müdürlüğünden onaylı ana sözleşme örneği.
(2) İştirakin taşınmaz edinme başvurusunda bulunması halinde, iştirakle ilgili birinci fıkranın (a), (b), (c) ve (ç) bentlerinde yer alan belgelerin yanı sıra, yabancı yatırımcıya/yatırımcılara ulaşıncaya kadar iştirakin ortaklarının isimlerini veya unvanlarını, tabiiyetlerini ve ortaklık oranlarını içeren belge/belgeler de birinci fıkranın (d) veya (e) bentlerinde belirtilen mercilerden iştirak tarafından temin edilerek başvuruya eklenir.
(3) Bu maddenin birinci fıkrasının (d) bendinde yer verilen belgenin, anonim şirketler ile ilgili olarak tanzimi kapsamında, şirketin ortaklık yapısını gösteren pay defterinin ilgili sayfalarının noter onaylı örneklerinin de ilgili şirket tarafından ticaret sicil müdürlüğüne sunulması zorunludur.
(4) Şirket ortakları arasında kendileri hakkındaki bilgilerin şirkete verilmemesini yazılı olarak talep eden yatırımcılar bulunması halinde, birinci fıkranın (e) bendindeki belge, Merkezi Kayıt Kuruluşu A.Ş. tarafından talep tarihinden itibaren 5 gün içinde doğrudan Valiliğe gönderilir.
(5) Şirket hisselerinin borsada işlem görmemesi halinde, birinci fıkranın (ç) ve (d) bentlerinde yer alan bilgiler için tek belge düzenlenir.
(6) Şirketten, yukarıda yer verilen belgelerden başka belge istenmez.
(7) Yukarıda yer verilen belgelerin aslının ibrazı halinde, belge sûretleri Valilik tarafından onaylanarak aslı başvuru sahibine iade edilir.
(8) Başvuru talebinin sadece sınırlı aynî hak edinimine ilişkin olması durumunda birinci fıkranın (b) bendindeki belgeler, (d) veya (e) bentlerindeki belgeler ile ikinci fıkrasındaki belgeler istenmez.
(9) Başvuru belgeleri iki nüsha olarak temin edilir. Ancak talebin aynı il sınırları içinde yer alan birden fazla taşınmaza ilişkin olması halinde, sadece birinci fıkranın (b) bendindeki belgelerin ve (c) bendinde yer alan taahhütnamenin, her bir taşınmaz için ayrı ayrı ibrazı gerekir; diğer belgelerin ayrı ayrı ibrazı gerekmez.
(10) Başvurunun bizzat, posta veya elektronik posta yoluyla yapılması mümkündür. Bizzat yapılan başvurular sırasında başvuru belgeleri incelenir, anında giderilebilecek eksiklikler ve yanlışlıklar, yazışmaya gerek kalmadan tamamlattırılır. Sonradan tespit edilen eksiklikler ve yanlışlıklar ise, şirkete veya iştirake yazılı olarak bildirilir. Bu Yönetmelik kapsamındaki işlemler, tüm belgelerin Valiliğe tam ve eksiksiz teslimi ile başlatılır.
(11) Aynı şirket veya iştirak tarafından aynı Valiliğe ilk başvurudan itibaren bir yıl içinde yeni bir başvuru yapılması halinde belge içeriğinde bir değişiklik olmadığının yetkili temsilci tarafından beyan edilmesi kaydıyla, birinci fıkranın (c) bendinde yer alan imza sirküleri ve (ç) bendinde yazılı belge tekrar istenmez.
(12) Başvuru sürecine ve belgelerine ilişkin bilgiler, Valilikler tarafından kamuoyuna duyurulur.
(13) Bu Yönetmelikte yer verilen süreler, yazının görüş talep edilen kurumlara tesliminden itibaren başlar.
|
Taşınmaz Edinimi Talebi: 30 Gün
Sınırlı Ayni Hak Edinimi Talebi: 3 İş Günü
|
2 |
Kitaplık ve
Dokümantasyon
Merkezi
İş ve İşlemler
|
08.07.2005 tarihli İçişleri Bakanlığı Valilik Kitaplık ve Dokümantasyon Merkezleri Yönergesi (İçişleri Bakan Oluru ile 08.07.2005 tarihinde yürürlüğe konulmuştur.)
Yararlanma: Valilik ve kaymakamlık kitaplık ve dokümantasyon merkezlerinden Bakanlık personeli doğrudan, diğer kurum ve kuruluşların personeli ile araştırmacılar illerde valinin veya görevlendireceği yardımcısının, ilçelerde kaymakamın iznini almak suretiyle yararlanabilir.
(Kitaplık ve Dokümantasyon Merkezinde mesai saatleri içinde yararlanabilirler.)
Gerekli Belgeler.
1- Bakanlık personeli için gerekli belgeler.
(ÖDÜNÇ KİTAP VERİLİR)
2- Diğer kurum ve kuruluşların personeli ile araştırmacılar için gerekli belgeler.
(Ödünç Kitap Verilmez, fakat Kitaplık ve Dokümantasyon Merkezinde mesai
saatleri içinde yararlanabilirler.)
Ödünç kitap verme
Madde 17- Ödünç kitap işlemleri, bu merkezlerden yararlanması öngörülen personelin kitap istek formuyla başvuru yapması halinde yerine getirilir.
Bir seferde en fazla üç kitap, on beş gün süre ile ödünç verilebilir. Bu süre gerekli hallerde on beş gün daha uzatılabilir.
Üzerinde süresi dolmuş kitap bulunduranlara yenileri verilmez.
Ödünç kitap alanların sorumluluğu
Madde 18- Ödünç kitap alanlar, aldıkları kitapları temiz bir biçimde kullanmak ve aldıkları şekilde iade etmekle yükümlüdür. Ödünç alanın kitaba verdiği zarar, kitap bedelinin üç katı olarak ödettirilir.
Ödünç alınan kitabın kaybedilmesi halinde bedeli, kitabın o günkü satış değerinin beş katı olarak ödünç alana ödettirilir. Kitabın piyasada bulunmaması halinde, merkezde Bakanlık Yayın Kurulunca, taşrada ise bu Yönergenin 27’nci maddesinde öngörülen Komisyonun belirleyeceği değerin beş katı olarak kaybedene ödettirilir.
Çeşitli nedenlerle Bakanlıktan ayrılan veya emekli olanlar, Bakanlık Kütüphanesinden aldıkları yayın ve dokümanları, sorumlularına teslim ederek üzerlerinden düşümünü yaptırırlar.
Ödünç verilemeyecek yayın ve belgeler
Madde 19- Sözlük, ansiklopedi, atlas, almanak ve benzeri danışma kitapları ile el ve daktilo ile yazılmış eserler, süreli yayınlar, haritalar, yeniden alınması ve yerine konulması mümkün görülmeyen yayınlar, antika değeri olan özel yayınlar, orijinal baskılar ile foto röprodüksiyonlar, filmler, bantlar, gizlilik dereceli yayınlar, cd, vcd, gibi sanal bellekler dışarıya çıkarılamaz ve ödünç verilemez. Gizlilik dereceli yayın ve belgelere ilişkin özel hükümler saklıdır.
Bakanlık Kütüphanesindeki belgelerin asılları dışarıya çıkarılamaz ve ödünç verilemez. Bu belgelerden ancak Kütüphanede yararlanılabilir. Bakanlık merkez birimlerinin, bağlı kuruluşların ve valiliklerin istedikleri belgelerin, Kurul Başkanının izniyle çoğaltılmak suretiyle örnekleri verilebilir. Bu örnek nüshalar ilgili yer kitaplık ve dokümantasyon merkez veya servislerinde saklanır.
Valilik ve kaymakamlık kitaplık ve dokümantasyon merkezlerinde bulunan belgeler
Madde 20- Valilik ve kaymakamlık kitaplık ve dokümantasyon merkezlerinde bulunan belgeler dışarıya çıkarılamaz ve ödünç verilemez. Bu belgelerin birer örneği ancak istem üzerine Bakanlığa gönderilir.
NOT: Bu tabloda bulunmayan hususlar için bahsi geçen; İçişleri Bakanlığı Valilik Kitaplık ve Dokümantasyon Merkezleri Yönergesi geçerlidir/çerçevesinde işlemler yürütülür.
|
1- Bakanlık personeli;
1 Saat.
-------------------------
2- Diğer kurum ve
kuruluşların personeli
ile araştırmacılar;
dilekçe havaleden
geldikten sonra;
1 Saat.
|
İlk Müracaat Yeri: İl Planlama ve Koordinasyon Müdürlüğü
|
İkinci Müracaat Yeri: Hatay Valiliği | ||
İsim
Unvan
Tel
E-posta
|
: Mustafa ÖRGÜT
: İl Planlama ve Koordinasyon Müdür V.
: 0 326 214 62 13 - 1170
: mustafa.orgut@icisleri.gov.tr
|
İsim
Unvan
Tel
|
: Can ATAK
: Vali Yardımcısı
: 0 326 214 62 13
|
İsim
Unvan
Tel
E-posta
|
: Muhammet Nurbaki BİLİN
: İl Planlama Uzmanı
: 0 326 214 62 13 - 1174
: 0 326 214 62 14 - 1174
: 0 326 214 62 15 - 1174
: faruk.gundogmus@icisleri.gov.tr
|
İsim
Unvan
Tel
E-posta
|
: Faruk GÜNDOĞMUŞ
: İl Planlama Uzman Yardımcısı
: 0 326 214 62 13 - 1173
: 0 326 214 62 14 - 1173
: 0 326 214 62 15 - 1173
: faruk.gundogmus@icisleri.gov.tr
|
İsim
Unvan
Tel
E-posta
|
: Gökhan AZİZOĞLU
: Programcı
: 0 326 214 62 13 - 1171
: 0 326 214 62 14 - 1171
: 0 326 214 62 15 - 1171
|
İsim
Unvan
Tel
E-posta
|
: Nursel EROL
: Şef
: 0 326 214 62 13 - 1171
: 0 326 214 62 14 - 1171
: 0 326 214 62 15 - 1171
|