Bir dizi programa katılmak üzere Hatay’a gelen Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, İlimiz Antakya ilçesi Alahan Mahellesi’nde kadastro çalışmaları ile tespit edilen ‘’Hak Sahipleri Tapu Dağıtım Töreni’’ne katıldı.
Antakya Kültür Merkezi’nde düzenlenen etkinliğe Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı’nın yanı sıra Hatay Valisi Sayın Ercan Topaca, Hatay Milletvekilleri Fevzi Şanverdi, Mehmet Öntürk, Adem Yeşildal, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Mustafa Öztürk, Tapu Kadastro Genel Müdürü Gökhan Kanal, Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, Mustafa Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Kaya, İskenderun Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Türkay Dereli, Vali Yardımcısı H. Volkan Köksal, İlçe Kaymakamları, İlçe Belediye Başkanları, kurum müdürleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı ülkemizde son günlerde yaşanan terör hadiseleri ile ilgili yaşadığı üzüntüyü dile getirdi.Bakan Sarı, ‘’Sözlerime başlamadan önce Diyarbakır Çınar ilçesinde düzenlenen hain saldırı sonucu Hakkın rahmetine kavuşmuş olan şehidimize ve onun çok kıymetli evladına Allah’tan rahmet diliyorum. Ayrıca pazartesi günü defnedilen şehidimize ve bu vesile ile başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere bütün şehitlerimize Allah’tan rahmet, acılı ailelerine ise Allah’tan sabır diliyorum. Ayrıca geçtiğimiz günlerde İstanbul Sultanahmet Meydan’ında gerçekleşen terör saldırısı da bütün dünyaya terörle mücadelemizin ne kadar elzem ve önemli olduğunu tekrar göstermiş oldu. ‘’ dedi.
-Dünya Bizim Bu Vicdani Tablomuzu Örnek Almalıdır-
Türkiye’nin yıllarca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış köklü bir ülke olduğuna değinen Bakan Sarı, ‘’Yüzyıllardır barış içinde yaşamayı sürdürdük ve sürdürmeye de devam edeceğiz. Bütün dünya bilmelidir ki hiçbir terör örgütünün bu barış, huzur ve güven ortamını bozmasına izin vermeyeceğiz. Tarih boyunca bu topraklar mazlumun sığındığı bir liman olmuştur. Bu yüzden özellikle Suriye’de yaşanan vahşeti büyük bir üzüntüyle izliyoruz. Her gün ölen yaşlıların, çocukların, kadınların, Ege ve Akdeniz’de sahile vuran cansız bedenlerini gördükçe üzerimize düşen sorumlulukları çok daha derin hissediyoruz. Dünya ve uluslararası kurumlar ne kadar sessiz kalırlarsa kalsın Türkiye olarak hiçbir zulmü göz ardı etmedik, etmeyeceğiz. Suriye’de yaşadıkları zulümden kaçıp ülkemize sığınan insanlara dil, din, mezhep ayırt etmeden kapılarımızı açacağız ve onları misafir edeceğiz. Kendilerine sadece kalplerimizi değil sofralarımızı da açıyor olmanın vicdani rahatlığı içinde bütün dünyaya emsal oluyoruz. Dünya bizim bu vicdani tablomuzu örnek almalıdır. Türkiye çevresinde yaşanan bu elim hadiselere, terörist faaliyetlere ve uluslararası finans krizlerine rağmen bazı kirli odakların beklentilerini boşa çıkaracak şekilde büyümesini sürdürmektedir.’’ şeklinde konuştu.
Bakan Sarı, şehirlerimize ve çevreye yönelik büyük adımlar attıklarını belirterek, ‘’Kentsel dönüşüm projelerimizle şehirlerimizin çehresini değiştirmeyi, insanımızın daha güvenli ve konforlu evlerde yaşamasını hedefledik. Çalışmalarımız süratle devam etmektedir. Çevre kirliliğine yönelik olarak atık su arıtma ve katı atık depolama tesislerinin sayısını ve hizmet kalitesini arttırdık. Deniz ve sahil temizliğine büyük önem verdik. Temiz sahiller için belirlenen mavi bayrak sıralamasında dünya ikincisi olduk. ‘’ dedi.
Türkiye’nin mülkiyet sorununa değinen Bakan Sarı, ‘’Türkiye’nin bu büyük yürüyüşünün en büyük adımlarından biri de mülkiyet konusunda yaptığımız çalışmalardır. İnşallah geride kalan mülkiyet sorunları da zaman içerinde hızla çözüme kavuşturulacaktır. Son 13 yılda Türkiye kadastrosunun tamamlanması, tapu-kadastro bilgi sisteminin yaygınlaştırılması ve geliştirilmesi, tapu arşiv bilgi sisteminin kurulması, tapu ve kadastro modernizasyonu, harita bilgi bankası, orman ve 2/B kadastrosunun bitirilmesi hizmet takip masası gibi projeleri hayata geçirerek ülkemizin gelişmesine katkı sağladık. Yaptığımız çalışmalarla harita-kadastro sektörünü güçlendirdik, yurtdışında faaliyet gösterebilecek hale geldik. Bugün de tarihi, kültürü ve insanlık barışına kattığı yüksek değerlerle adeta bir barış memleketi olan Hatay’da hak sahiplerine tapularını dağıtıyoruz. Bu sayede Hatay’ın tapu sorununu da çözüme ulaştırmış olduk. Ama burada kalmayacağız bundan sonra 1926 yılında yapılmış olan kadastro çalışmalarını güncelleyeceğiz, bütün Hatay’ın tapu ve kadastrosunu tek bir seferde elden geçirip inşallah siz vatandaşlarımızın daha rahat faydalanabileceği bir noktaya getireceğiz.’’ dedi.
Bakan Sarı şöyle devam etti: ‘’Bugün özellikle kırsal bölgelerde uzun zamandan beri yaşamakta olan vatandaşlarımızın tapu ve kadastro mağduriyetlerini gidermek için Hatay’a iline bağlı Alahan Mahallesi’nde bulunan ve 1926’da kadastro harici bırakılan alanın tespitini yaptık. Bu alanda 229 dönümlük bölümün kadastro çalışmaları tamamlandı. Toplam 153’ü özel şahsa ait olmak üzere toplam 192 adet parselde hak sahipleri belirlendi ve 90 yıllık mülkiyet sorunu çözüme kavuşturuldu. Emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz.’’ dedi.
Öncelikle yurdumuzun savunmasında şehit olan bütün kardeşlerimize, bugün defnedeceğimiz şehidimize, ülkemizdeki bütün şehitlerimize Allah’tan rahmet dileyerek sözlerine başlayan Hatay Valisi Sayın Ercan Topaca, Hatay’ın Türkiye’nin en özellikli illerinden birisi olduğunu ifade etti. Sayın Topaca, ‘’ Kentimiz dünyaya barış, hoşgörü ve kardeşlik anlamında örnek teşkil etmektedir. Hatay’ın bu huzurunun bozulmaması, bunun katlanarak devam etmesi halkımızın, ülkemizin en öncelikli isteklerinin başında gelmektedir. Bu hayat devam ederken vatandaşlarımızın sahip olduğu, işlediği, alın terini akıttığı toprakların tapusunun olmaması da düşünülemez. ‘’ dedi.
-Bu Çalışmaların Süratle Devam Etmesi Arzusu İçindeyiz-
1926 yılında Fransızlar tarafından yapılan kadastro çalışmalarının ve paftalarının güncellenmesinin önemine dikkat çeken Sayın Topaca, ‘’Fransızların yaptığı paftaların müzemizde sergilenmek üzere hukuken mümkün olursa müzemize teslim edilmesini Sayın Bakanımızdan arz ediyorum. İnsanın en önemli ihtiyaçlarından birisi de yaşadığı, ekip-biçtiği yerlere sahip olma duygusudur. İnsanın olduğu ilk andan itibaren bu duygu vardır ve insanlar arasındaki birçok anlaşmazlığın sebebi mülkiyete dayanmaktadır. Bütün dünyada insanlar mülk sahibi olabilmek için bir mücadele içerisindedir. Bu mücadelenin kavgasız yapılması için de yapılması gereken en önemli şey kadastrodur. Bizim ilimizde bu alanda ciddi çalışmalar olmakla birlikte henüz daha başlanmamış 64 tane yerleşim yerimizde bu çalışmaların hızla tamamlanması gerekmektedir. Sosyal barışın sağlanması anlamında ve insanlarımızın alın teri akıttıkları, çalıştıkları, yıllardır işledikleri bu toprakların tapularının ellerinde olması ve çocuklarına miras olarak bırakabilmesinin inanılmaz bir motivasyon ve insani bir ihtiyaç olduğunu düşünüyorum. Dolayısıyla bu çalışmaların süratle devam etmesi arzusu içindeyiz. ‘’ dedi.
Kentimizin aynı zamanda tarihi bir şehir olduğuna vurgu yapan Sayın Topaca, ‘’İlimizin M.Ö 43 binli yıllara giden bir tarihi var, çok sayıda tarihi eserimiz ve eski yapımız var. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nı ilgilendiren bu riskli yapılar ile ilgili tespitlerimiz var. Bunların yıkılması ve yenilenmesi ile ilgili olarak vatandaşlarımıza destek olmak istiyoruz. Kentsel dönüşüm bu kentin gerçek anlamda turizme kazandırılması, tarihin yaşatılması, o eski değerlerin ortaya çıkarılması anlamında başvurabileceğimiz tek yöntemdir. Dolayısıyla bu kentsel dönüşüm konusunda desteklerinizi bekliyoruz.’’ dedi.
Bugün tapularını alacak olan 152 vatandaşımızı tebrik eden Sayın Topaca, bu çalışmada emeği geçen herkese teşekkür ederek konuşmasını noktaladı.
Hatay milletvekili Adem Yeşildal ise yaptığı konuşmada, Hatay’da Fransızlar döneminde yapılan kadastrodan bu yana çok sayıda mülkiyet problemi yaşandığına dikkat çekerek, ‘’Yeni yasayla mahalleye dönüşen birçok noktada bu tür sorunlar karşımıza çıkmaktadır. Oraya ilişkin çalışmalar hızla devam etmektedir. Sayın Bakanımız başta olmak üzere ilgili birimdeki tüm arkadaşlara teşekkürü bir borç biliyorum. Son 13-14 yılda sessiz sedasız zihinsel bir devrim gerçekleşti. O devrim de şu idi: Vatandaşını hakir gören vatandaşına tepeden bakan devlet yerine vatandaşına hizmetkâr olan devlet anlayışına geçildi. Biz bu millete efendi olmaya değil hizmetkâr olmaya geldik. İşte bugün bunun bir yansımasını yaşıyoruz. Her şey milletimiz için. 192 tapu tespiti yapılmış. Önemli bir kargaşa ortadan kalktı ben buradan hayırlı olsun diyorum.’’ dedi.
Türkiye Cumhuriyeti’nin geçmişte devlet özelliği taşımış tek vilayetinde, halk ve medeniyetlerin kardeşlik içinde yıllardır yaşadığı bu topraklarda olmaktan duyduğu memnuniyeti belirterek sözlerine başlayan Tapu ve Kadastro Genel Müdürü Gökhan Kanal ise, ‘’ Dünyada tartışılmayan ve evrensel olan üç temel hak vardır: yaşam, özgürlük ve mülkiyet hakkı. Mülkiyet ve buna ilişkin hakların tesisi ve muhafazası ile görevli bulunan Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü devletin en önemli fonksiyonlarından birini yerine getirmektedir. Ülkelerin en değerli ve önemli kaynaklarını oluşturan toprak insanların gönlünü vatanlarına sıkı sıkıya bağlayan maddi ve manevi ilişkilerin en kuvvetlisi olmuştur. İnsanlar var oldukları günden itibaren mülk sahibi olma ihtiyacı duymuşlar ve mal güvencesini aramışlardır. İnsan-toprak ilişkisini düzenleyen kalkınmanın temeli yatırım projelerinin ilk adımını oluşturan kadastro tarih boyunca ülkelerin öncelikli çözmesi gereken konular arasında yer almış ve önemli bir kamu hizmeti olarak görülmüştür. Türkiye Kadastrosunun Tamamlanması Projesi bu amaca hizmet etmektedir. Bu proje ile 2004 yılından itibaren 12605 birimin kadastro çalışması bitirilmiştir.’’ dedi.
Konuşmaların ardından 90 yıldır tapularına kavuşmayı bekleyen vatandaşlarımızdan sembolik olarak 15 kişiye Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı ve Hatay Valisi Sayın Ercan Topaca tarafından tapuları verildi.
Yapılan ikramın ardından program sona erdi.
Kamuoyuna saygı ile duyurulur.